Viza & Tipsuri si curiozitati China

Viza & Tips & Curiozitati - China

Viza & Tips

Pentru cetatenii romani care calatoresc in China este necesara obtinerea vizei de intrare.
Autoritatile chineze nu elibereaza vize la frontiera.
Vizele se pot obtine numai de la ambasadele Chinei din strainatate. In Romania, vizele pot fi obtinute de la Ambasada Republicii Populare Chineze din Bucuresti sau de la Consulatul General al Republicii Populare Chineze din Constanta.

Curiozitati

 • Marele Zid Chinezesc ce se intinde pe o lungime de 6.400 km este in fapt o structura militara compusa din mai multe fortificatii si ziduri de aparare construite intr-o lunga perioada de timp. Primele sectiuni au fost construite inca din secolul al V-lea i.e.n., distruse de imparatul Qin Shi Huang si apoi refacute in timpul dinastiei Qin. Portiuni intregi din zid sunt intr-o stare avansata de degradare sau au a fost distruse de vicisitudinile naturii (eroziuni, vant, furtuni de nisip, cicluri inghet - dezghet), sau de catre vandalizari (cea mai frecventa forma de vandalism o reprezinta vanzarea de portiuni mici din zid sub forma de suvenir ori de folosirea materialelor din zid pentru noi constructii).
 • Primul ventilator a fost construit in China, in timpul dinastiei Han; inventatorul - Ding Huan, a conceput un ventilator format din 7 pale in lungime de 3 metri cu actionare manuala.
 • Potrivit unor informatii provenind din surse ONU, populatia Chinei reprezinta 20 % din populatia lumii.
 • In China se consuma 58 % din productia mondiala de ciment, 48 % din productia de minereuri de fier, 47 % din productia de carbune si in general, majoritatea productiei mondiale de orice bunuri.
 • Cele mai mari rezerve de carbune se afla in China, carbunele asigurand 80 % din necesarul de energie al tarii. 
 • Calea ferata Golmund (oras din provincia Qinghai) - Lasha (Tibet) este una dintre marile realizari ale lumii in privinta constructiei de cai ferate, datorita dificultatilor intalnite in timpul constructiei; vagoanele trenului care strabate acest traseu sunt special construite pentru a face fata aerului rarefiat de la inaltime, fiind presurizate. Calea ferata detine 2 recorduri: sectiunea de 13 km dintre Khaleb si Xinjifu, aflata la 6.096 altitudine si gara Telimo (sudul Tibetului) aflata la 6.035 m altitudine intrecand calea ferata dintre Lima si Huancayo (Peru) ce se afla la altitudinea de 4.800 m.
 • Cel mai lung pod din lume este podul Qingdao Haiwan si are lungimea de 42,5 km; podul face legatura intre Qingdao si Huangdao, ce sunt separate de Golful Jiaozhou. Constructia podului a durat 5 ani folosindu-se 450.000 tone de otel si 2,3 milioane m3 de ciment. Podul este sustinut de 5.200 de piloni.
 • In China, producerea portelanului este atestata documentar ca a inceput in jurul anului 620 e.n.
 • Cel mai inalt si lung pod suspendat din lume se gaseste tot in China. Partea suspendata a podului Aizhai are 1.176 m lungime, se ridica la inaltimea de 355 metri, traversand canionul Dehang din provincia Hunan. Autostrada care include podul are si un numar de 18 tuneluri. Podul suspendat include si o artera pietonala.
 • Chinezii sunt cei care au inventat hartia in jurul anului 100 e.n.; matasea, abacul, umbrela, portelanul sunt tot inventii chinezesti.
 • Chinezi au fost marinari foarte priceputi, au inventat compasul si busola si au contribuit substantial la modernizarea velaturii corabiilor.
 • Chinezii au fost primii care au impartit anul in 365 de zile, in calendarul chinez.
 • Praful de pusca si artificiile, precum si primele tunuri au fost inventate tot in China.
 • Cea mai mare cladire din lume se afla in Chengdu (provincia Sichuan din sud - vestul Chinei); imensul edificiu este de cateva ori mai mare decat cladirea Pentagonului si poate gazdui aproape 20 de cladiri ca cea a Operei din Sydney. Cladirea face parte dintr-un imens complex arhitectonic cu functionalitati multiple.
 • Proiectat sa reziste la cutremure cu magnitudinea de 8 grade, Podul Qingdao Haiwan din Provincia Shandong este cel mai lung pod din lume. Podul ce are o lungime 42,5 km, 6 benzi de circulatie si este susţinut de 5.200 de piloni ancorati de fundul marii, leaga malurile Golfului Jiaozhou din Marea Galbena. Construirea podului a durat 5 ani, timp in care au fost folosite 450.000 de tone de otel si 2,3 milioane de metri cubi de ciment.
 • Cel mai intins tinut de preerie din China este Hulunbuir care este al treilea ca marime din lume. Tinutul se afla in regiunea autonoma Inner Mongolia, avand o suprafata de peste 265.000 km². Preeria include 500 de lacuri si peste 3.000 de cursuri de apa.
 • Municipalitatea Chongqing din China este considerata a fi cea mai mare din lume; suprafata sa este mai mare decat suprafata Austriei si este populata de 32 milioane de locuitori.
 • Huanho (Fluviul Galben), al doilea curs de apa ca lungime din China isi datoreaza numele datorita coloritului apelor sale incarcate de silicati. Fluviul strabate 8 provincii din China: Qinghai, Sichuan, Gansu, Ningxia, Shanxi, Shannxi, Henan si Shandong.
 • Se estimeaza ca jumatate din populatia Pamantului este masata in 6 state: China - 19,83 %, India - 16,94 %, SUA - 4,55 %, Indonezia - 3,47 %, Brazilia - 2,79 %, Pakistan - 2,44 %. Cealalta jumatate a omenirii traieste in alte de 216 tari.
 • Renumita Padure de piatra din Yunnan se intinde pe o suprafata apreciabila de circa 26.000 ha. Padurea de piatra este situata in sudul Chinei, la 120 km de Kunming - capitala Provinciei Yunnan. Geomorfologia terenului a permis factorilor naturali (apa, vantul) sa modeleze rocile dandu-le forme dintre cele mai ciudate: piloni, monoliti, stanci colturoase, canioane, formatiunile stancoase avand pana la 30 m inaltime, unele fiind singuratice, altele fiind grupate.
 • 40 % din PIB-ul din Macao (Regiune administrativa speciala a Chinei - o tara doua sisteme) provine din veniturile activitatii cazinourilor.

 

Parteneri