Viza & Tipsuri si curiozitati Mexic

Viza & Tips & Curiozitati - Mexic

Viza & Tips

Cetatenii romani detinatori de pasapoarte simple/simple electronice valabile, care doresc sa intre, sa tranziteze, sa ramana sau sa iasa de pe teritoriul mexican, nu au nevoie de viza pentru o perioada de maximum 180 de zile, in functie de decizia autoritatilor de frontiera mexicane.

Atentie: Recomandam cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in Mexic in scop turistic sa evite folosirea pasapoartelor temporare.

Curiozitati

 • Cu peste 20 de milioane de vizitatori anual, Mexic este intre primele 10 destinatii de vacanta din lume.
 • In Desertul Durango, in Zona de Silencia atmosfera are proprietati misteroase, care atrage meteoritii si blocheaza comunicatiile radio.
 • In secolul al XVII-lea, in minele din muntii de langa orasul Guanajuto se producea o treime din productia de argint din lume.
 • Cu peste 19 milioane de locuitori, Ciudad de Mexico (Mexico City) este una din cele mari metropole ale lumii si este cel mai vechi oras din emisfera vestica datand din 1321 cand se numea Tenochtitlan si era capitala Imperiului Aztec. Orasul are deasemenea si faima de a fi cel mai poluat oras din lume.
 • In 1520 se estimeaza ca Imperiul Aztec avea o populatie de circa 20 milioane de locuitori. Cu toate acestea Hernan Cortes a cucerit acest imperiu cu doar cateva sute de conchistadori. In 60 de ani intre 1520 si 1581, circa 18 milioane de oameni au murit, peste 60 % din ei din cauza epidemiilor de variola si tifos, boli aduse de spanioli.
 • Universitatea Nationala Autonoma Mexicana este cea mai mare din America latina dupa numarul de studenti si cea mai bine cotata din lumea hispanica.
 • Cortes ii relata regelui Carlos V referindu-se la Tenochtitlan, ca doar una din pietele acestui oras este de doua ori mai mare ca Salamanca si ca principala piramida este mai inalta decat turnul catedralei din Sevilla.
 • In functie de numarul de adepti ai religiei catolice, Mexicul este cotat a doua tara din lume.
 • Teotihuacan, ale carui ruine se afla la circa 40 km de Ciudad de Mexico a fost in primul mileniu cel mai mare oras din lume, mai mare chiar decat Roma, capitala Imperiului Roman.
 • In 1518, la vremea descoperirii lui de catre spanioli, orasul mayas Tulum era, conform relatarilor acestora, de doua ori mai mare decat Sevilla.
 • Mexicul are cea mai mare comunitate hispanofona din lume.
 • Soseaua Panamericana pleaca din Prudhoe Bay (Alaska) si ajunge la Ushuaia (Argentina) strabatand Canada, SUA, Mexic, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Peru, Chile si Argentina. Lungimea soselei este de 47.958 km, unele sectiuni sunt reprezentate de autostrazi moderne (Alaska, Argentina, Peru), alte sectiuni fiind autostrazi regionale. Panamericana este circulabila pe tot traseul ei cu exceptia a 87 de kilometri intre Canalul Panama si nord-vestul Columbiei, bucata neconstruita pentru protejarea padurii tropicale, faunei si populatiei indigene. Motociclistul Kevin Sanders a parcurs aceasta ruta in anul 2003 in 34 de zile; in anul 2011 traseul a fost strabatut cu masina in 11 zile, 17 ore si 22 minute fata de durata de 15 zile realizata in 2006.
 • Orasul Monterrey, unul dintre cele mai importante trei orase din Mexic este considerat drept cel mai dinamic oras din America latina din punct de vedere economic.
 • Celebra salata Caesar a fost preparata prima data intr-un restaurant din Tijuana, Mexic, initial numindu-se Salata Aviatorului. Salata avand un mare succes, familia bucatarului italian Caesar Cardini (emigrat in Mexic) a deschis un lant de restaurante in Mexic in care se servea aceasta salata cat si o firma care livra pentru Europa sosul facut dupa o reteta de familie.

 

Parteneri